Satu Nou de Jos, din punct de vedere administrativ face parte din comuna suburbană Groşi, Municipiul Baia Mare, judeţul Maramureş împreună cu satele Groşi şi Ocoliş. Aşa cum apare în harta localităţii şi a vecinătăţilor Satu Nou de jos se învecinează la nord cu municipiul Baia Mare, la est cu cu satul Groşi, la sud cu satul Cătălina şi Ocoliş iar la vest cu satul Mocira.
Privind aşezarea matematică, prin comună trece trece paralela de 47 grade şi 40 secunde latitudine nordică şi meridianul de 23 grade şi 35 de secunde longitudine estică.
Hotarele comunei se găsesc în depresiunea Baia Mare care este înconjurată de ramura muntoasă de origine vulcanică formată de Munţii Oaş-Gutâi-Văratec şi de Platforma Someşeană.
Relieful local este format din lunca şi terasa Lăpuşului. Aşezarea localităţii este pe malul drept al râului Lăpuş care în dreptul satului prezintă o luncă largă iar albia minoră este formată din numeroase meandre.
Terasă pe care a luat naştere satul este înaltă de 50-80m, cu trei coline în componenţă şi trei văi pe care şerpuiesc trei uliţe de la apus spre răsărit. Valea Cărbuneasca, Valea Caselor şi Valea Craica sunt văi mici, afluenţi ai râului Lăpuş.
Vatra satului are formă alungită iar casele sunt aglomerate pe curbele de nivel dispuse etajat pe cadrul negativ. Principala ocupaţie a populaţiei este agricultura
. Apropiarea de oraş a făcut din localitatea Satul Nou de Jos o adevărată zona rezidenţială mai ales după anul 1989 în perioada de început a democraţiei capitaliste.