Parohia Ortodoxă „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Baia Sprie Protopopiatul Ortodox Baia Mare
The Orthodox Parish of „the Holy Great Sovereigns Constantine and Helen” from Baia Sprie, Maramures, Romania
La Paroisse Orthodoxe «Saints Empereurs Constantin et Hélène» de Baia Sprie -Maramures, Roumanie
Orthodoxe Kirchengemeinde “St. Konstantin und Elena” Baia Sprie, Maramures, Rumänien
Baia Sprie – Biserica ”Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” – Scurt istoric (Galerie FOTO)
Baia Sprie – Biserica ”Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” – Vizite arhiereşti pastoral-misionare ale PS Iustin Sigheteanul (VIDEO-Galerie FOTO)
Baia Sprie – Biserica ”Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” – Evenimente parohiale deosebite (VIDEO-Galerie FOTO)
Baia Sprie-”Bis. Sf.Împ.C-tin şi Elena” – Anotimpuri – Vara – (Galerie FOTO)
Baia Sprie – Biserica ”Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” – Moment istoric (VIDEO-Galerie FOTO)
Baia Sprie – Biserica ”Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” – Pelerinaje (Galerie FOTO)
Baia Sprie – Biserica ”Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” – Numirea noului preot(Galerie FOTO)
.
Doamne ajuta!
Va invitam pe toti cei interesati si care simtiti romaneste si crestineste sa vizitati Biserica noastra parohiala din Baia Sprie, chiar si in formatul acesta virtual. Va aducem la cunostinta ca orasul minier si maramuresean de la poalele muntelui Gutai din Maramuresul istoric este un oras vechi si cu traditie intre comunitatile de baza din apropierea metropolei resedinta de Judet, Baia Mare, cu oameni de seama, harnici si buni gospodari si, in acelasi timp, vrednici credinciosi. Populatia oraseneasca romaneasca, in majoritate ortodoxa, convietuieste de sute de ani in pace si bunaintelegere cu etnici maghiari, de religie reformata si romano-catolica. In urma Recensamantului national realizat in anul 2011, populatia romana de confesiune ortodoxa se ridica la aproape 6300 de suflete, alaturi de care convietuiesc maghiari, evrei, sasi, ucrainieni si rromi.
Etnicii romani sunt in majoritatea lor (95%) crestini, de confesiune ortodoxa si cuprinsi jurisdictional de Biserica catedrala din Baia Sprie, biserica construita in plin regim comunist, in anii 1977-1978 si tarnosita in anul 1987. A functionat ca Biserica parohiala de sine statatoare pana in anul 2009, sub coordonarea vrednicului de pomenire Parintele vicar administrativ eparhial Ciprian SUARASEAN, mutat la Domnul in toamana nului 2008. Incepand cu 1 octombrie 2009, partea de jos a orasului Baia Sprie, de langa imediata apropiere a Drumului National DN 18, de pe langa raul Sasar, s-a desprins teritorial de partea de sus a orasului si s-a constituit ca Parohie de sine statatoare fiindu-i arondat un numar de 2800 de credinciosi ortodocsi, locuitori ai cartierului Microraion Vest, Valea Chiuzbaii, str. Miresului si de pe strada Campului, preoti slujitori fiind numiti P.C. Adrian Gh. PAUL -preot paroh si P.C. Marius CATANA -preot II slujitor. Din acest moment, la Biserica parohiala din partea de jos a orasului baiesprian, au inceput serios lucrarile de extindere a bisericii de lemn, imprejmuirea cu gard specific stilului maramuresean, cu construirea unui frumos Altar de vara in curtea bisericii, cu ridicarea unei Clopotnite parohiale, unde-si are sediul atat o Biblioteca parohiala, cat si un Birou preotesc; apoi, s-a construit din lemn un pangar parohial, ce serveste drept spatiu adecvat pentru vanzarea de carti si alte obiecte bisericesti, precum si un spatiu specific pentru lumanari. In momentul de fata se lucreaza la amenajarea interioara a bisericii, respectiv la pictura interioara, specifica bisericilor de lemn din Maramures.
Sub coordonarea celor doi preoti slujitori, activitatea bisericeasca fie de cult, fie administrativa este una bogata ce consta in program cu slujba zilnica dimineata (de la ora 7,30 Sfanta Liturghie) si seara (de la ora 17,00 Vecernie si Acatist), si cea de coordonare a activitatilor de constructie, de extindere si de amenajare exterioara si interioara a Ansamblului bisericesc dimprejurul bisericii. In momentul de fata, putem spune ca s-a reusit amenajarea unui Ansamblu bisericesc parohial, construit din lemn si piatra dupa specificul zonei, adica in stil arhitectural maramuresean si voievodal. Este cu adevarat un spatiu sacru foarte atractiv si a devenit o emblema a orasului minier Baia Sprie, o adevarata Poarta de intrare in Maramuresul voievodal si istoric de la poalele Gutaiului.
Invitam, asadar, pe toti iubitorii de frumos, de traditie sacra, de spiritualitate romaneasca, pastratori si promotori ai valorilor autentice ale neamului romanesc si morosenesc, de pretutindeni, sa vizualizeze pe calea undelor inductoare o parte a acestui edificiu sacru baiesprian; invitam, deasemeni, sa-si incante privirile, sa-si curateasca simtirile si sa recunoasca valorile autentice care au pastrat trainicia, curatia si frumusetea acestui neam peste milenii, cu credinta, cu limba, cu traditia si cultura lor, promovandu-o curata si nealterata in intreaga lume. Adevarat, este doar o mica parte prezentata in materialul transmis din tot ceea ce ne dorim sa realizam in viitorul apropiat in cuprinsul Ansamblului bisericesc al Parohiei noastre, dar ne exprimam dorinta de a prezenta mai in detaliu tot ceea ce se zideste frumos si nobil pentru a insemna peste veacuri spatiul si locul acesta binecuvantat din Baia Sprie, impodobit si incununat cu valori perene si trainice deopotriva romanesti, morosenesti, autentice! Din acest motiv, vom incarca regulat programul pus la dispozitie de platforma Transilvania Localitati online, cu noi si noi imagini graitoare de la fata locului.
Nu ne ramane decat sa invocam harul Preasfantului si dumnezeiescului Duh, dragostea lui Dumnezeu Tatal si binecuvantarea lui Dumnezeu Fiul, Iisus Hristos Domnul si Mantuitorul nostru sa se reverse peste intreg neamul romanesc si sa aduca intre noi, oamenii, pacea, linistea, bucuria si binecuvantarea cea cereasca, si sa ne rugam Sfintilor ocrotitori ai Bisericii nostre, Imparatii, intocmai cinstiti cu Apostolii, Constantin si mama sa Elena, sa mijloceasca pentru noi toti inaintea tronului ceresc al Preasfintei Treimi in vederea dobandirii mantuirii noastre.
Har, mila si pace de la Dumnezeu Tatal, prin Fiul in Duhul Sfant, iar de la noi calde imbratisari, binecuvantari si urari de bine!
Preot paroh dr. Adrian Gh. PAUL
Preot II drd. Marius CATANA
Baia Sprie, Maramures
Str. Campului, Nr. 2
ROMANIA
Sa va dea Domnul sanatate ca sa neputeti sluji bine!
Sunt bucuros ca am cunoscut un om cu un asa caracter rar întâlnit in acea tara in timpurile acestea când toți indiferent de poziția socială pe care o ocupa se gândesc in primul rând la partea materială si apoi la partea spirituala dar si la pastrarea si continuitatea traditiei poporului si bisericii Românești . Cu adevarata ” omul sfinteste locul”!!!
Cu mult si deosebit respect, Rev.Fr. Daniel M
Felicitari sincere celor doi slujitori pr. Adrian si pr.Marius pentru activitatea misionara si gospodareasca, pentru propovaduirea pilduitoare, activitate publicistica si intreaga osteneala in raspandirea luminii lui Hristos! Mult succes pe mai departe!
Mii de multumiri! Toate cele bune si sa auzim de bine!
Mi se bucură sufletul să văd câtă dragoste, lumină şi har se revarsă dinspre Altarul Sfânt al Bisericii Strămoşeşti prin jertfelnicia slujitorilor Ei. Oraşul Baia Sprie avea nevoie de doi preoţi cu atâta suflet, încât să însufleţească totul în jur! Bunul Dumnezeu să Vă binecuvinteze şi să vă ţină în putere, spre propovăduirea Evangheliei şi spre trezirea conştiinţelor adormite! Lăudat să fie Iisus, Domnul mântuirii noastre!
Cu deosebită preţuire, Vă îmbrăţişez!
Oamenii care IUBESC tot ceea ce însemnă CREAȚIE DIVINĂ, care sunt atraşi de partea spirituală a existenței lor, care gândesc și acționează întotdeauna pozitiv și în conformitate cu LEGILE DIVINE, aceşti oameni , vor SFINȚII întotdeauna locurile prin care trec și lucrurile pe care le ating.
Stimata D-na Garofita,
aveti perfecta dreptate in tot ceea ce scrieti si NU ni se cuvin noua a fii adresate cele enuntate intrucat nu suntem vrednici inca de sfintire. Noi nu am cautat decat sa redam Bisericii parohiale si spatiului dimprejurul ei o noua infatisare si Dumnezeu ne-a ajutat sa realizam cea ce se poate vedea. Lui i se cuvine slava si maretia in veci, ostenitorilor si celor care ne-au sprijinit spiritual, cu rugaciune si incredere, si material cu donatii le transmitem recunostinta si multumirile noastre. Oricum, Va multumim pentru gandurile bune si sincere care au facut directa trimitere la activitatile noastre pastorale. Rugam pe Dumnezeu sa Va binecuvanteze casa si familia si sa Va daruiasca spor si mult folos in tot ceea ce interprindeti!
Har si binecuvantare!
Când doar doua saptamâni ne mai desparte de ” sărbătoarea sărbătorilor” când însuși Mântuitorul Iisus Hristos s-a jertfit si se jertfeste pentru fiecare dintre noi , in acest mare moment de bucurie chiar dacă știm cu toții cei care suntem la câteva mii de chilometri de casa noastră de traditia noastră stramoseasca românească , un gând o speranța,cu sufletul doar suntem aproape de domniile voastre si nadajduim ca atunci când ve-ți spune ” Hristos A Inviat” va veți gândi si la noi cei care suntem tot timpul cu gândul la domniile voastre mai ales ca trebuie sa știți ca la aceste mari sărbători crestinesti indiferent unde te-ai afla si indiferent cât ai vrea sa treci peste, gândul sufletul iti ieste tot acasa, iar când spui acasa nu spui decât România . Si uite ca un mare preot si profesor la Universitatea din Baia Mare nu ne-a uitat pe noi cei care poate câte odată ne întrebam ” Oare mai facem parte din acel popor? Oare mai suntem instare sa păstrăm traditia acelui popor? “Cu siguranță suntem si vom fii ai acelui popor chiar dacă unii dintre noi ne-am abandonat cetatenia, dar uite un preot cum am spus mai înainte si de ce sa nu-i dam si numele Paul Adrian ne readuce aminte prin astfel de emaill-uri ca in continuare suntem si trebuie sa fim romani. Va multumim părinte profesor si noi comunitatea ortodoxa din Washington DC care va urează dumneavoastră si comunității pe care o pastoriti un Paste Fericit! Si La MULTI Ani! Rev Fr Daniel M. Saint Mary Orthodox Church Washington DC USA
Cind ma gandesc ce mica si nesemnificativa a fost aceasta bisericuta din lemn si cit de frumoasa si magnifica ati transformato in traditia acestor locuri,cit de putini enoriasi veneau la ea si acum de multe ori este neincapatoare,tin sa va felicit ca tot ce va dat Domnul Dumnezeu ati stiut sa inmultiti si sa infrumusetati acest oras micut Pe linga aceasta munca fizica ati realizat munca colosala sufleteasca sa redati oamenilor credinta stramoseasca si sa ai aduceti aproape de biserica si de Dumnezeu,pentru aceasta noi cetateni acestui oras suntem mai bogati si mai frumosi sufleteste si VA MULTUMIM!