Baia Sprie-”Bis. Sf.Împ.C-tin şi Elena”-Eveniment parohial -Prima Spovedanie a copiilor de 7-9 ani – 15 sept 2013 (Galerie FOTO)

Baia Sprie - motiv pop

Baia Sprie - motiv pop

Parohia ortodoxă „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din oraşul Baia Sprie, prin preoţii slujitori Adrian Gh. Paul şi Marius Cătană, promovează de patru ani Programul catehetic şi liturgic iniţiat de Patriarhia Română intitulat „Hristos împărtăşit copiilor” cu un real folos şi evidente reacţii benefice în sânul comunităţii noastre parohiale. În fiecare duminică, alături de părinţii lor, inimoşi şi buni credincioşi ai Parohiei noastre, la Sfânta şi dumnezeiasca Liturghie iau parte şi copii, care de regulă stau în faţă, înaintea Sfântului Altar, iar dintre ei, unii chiar răspund la strană prin rostirea Crezului şi a rugăciunii domneşti „Tatăl nostru”. Desigur, pentru cei până în şapte şi opt anişori momentul culminant este împărtăşirea lor cu Trupul şi Sângele Domnului, moment în care cu toţii vin în faţă, cu grijă şi evlavie, se apropie spre a se împărtăşi şi după împărtăşire primesc din partea membrilor Consiliului Parohial câte o prăjitură sau ceva dulce în semn de răsplătire. Bucuria lor este una deplină.
Acest program liturgic este continuat cu promovarea lui prin intermediul catehezelor de duminică seara şi din sărbători, când după slujba Vecerniei în cuvântări speciale dedicate lor sau programe catehetice parohiale stabilite se pune accent pe importanţa apropiereii copiilor de Sfântul Altar, rostirea rugăciunilor zilnice şi împărtăşirea lor cu Sfintele lui Hristos Taine. Datorită promovării acestui program liturgic-catehetic atât de necesar şi folositor, cu imens impact în viaţa bisericească de Parohie şi în viaţa familiilor credincioşilor ce-şi aduc regulat copii la Biserică, peste 30 de copii în fiecare duminică sunt împărtăşiţi în cadrul Sfintei Liturghii; iar în zilele de sărbătoare, de peste săptămână, copii de la Grădiniţa nr. 2 din Baia Sprie, însoţiţi de educatorii lor, între orele 11 şi 12 vin în mod special la biserică spre a fi împărtăşiţi copii de 5-6 anişori cu Sfânta Euharistie. Este o bucurie imensă să-i vezi pe cei mici rugându-se cu toţii în genunchi, cu mânuţele împreunate, şi aşteptând cu nerăbdare împărtăşirea cu Sfintele lui Hristos Taine şi primind ceva dulce. Prin urmare, mulţi copii ai Parohiei noastre iau parte la Sfânta Liturghie alături de părinţii lor spre a se împărtăşi cu Hristos Domnul spre bună creştere, luminarea minţii, spre sănătate şi dobândirea înţelepciunii.
Din experienţa noastră pastorală observăm îmbunătăţirea vieţii familiare şi cea bisericească datorită accentului major pus de slujitorii bisericeşti pe catehezele privind împărtăşirea copiilor în Sfânta Biserică, program iniţiat şi promovat de Patriarhia Română în cuprinsul căreia ne desfăşurăm şi noi activitatea. Alături de noi sunt dascălii de Religie din şcoală, educatorii şi formatorii de la grădiniţă cu care avem o colaborare strânsă şi foarte eficientă descoperită prin frecvente şi regulate Parteneriate încheiate între instituţia Şcolii, Grădiniţei şi Biserică.
Pe lângă aceste proiecte, un obicei vechi şi foarte sănătos din punct de vedere pastoral şi misionar parohial este spovedania copiilor ajunşi la vârsta prematurităţii lor depline. Este vorba despre copiii încadraţi între 7 şi până la 9 ani care vin şi se spovedesc îndemnaţi fiind de părinţii şi bunicii lor, ca unii care încep să deprindă noţiunile de bine, adevăr şi frumos şi să facă deosebire între bine şi rău. Împreună cu ei, părinţii sufleteşti şi slujitorii Sfântului Altar îi îndeamnă pe copii să ia parte regulat la progamele de cateheză pentru copii de duminică seara, după Vecernie, spre a li se insufla dragostea de Dumnezeu şi de biserică, iubirea aproapelui, respectul faţă de părinţi şi dorinţa de a învăţa lucruri bune şi folositoare în familie şi la şcoală. Sunt povăţuiţi temeinic şi riguros în a face deosebire între bine şi rău, iar dacă se întâmplă să facă ceva care nu e pe placul celor dragi să ştie să se spovedească. Sunt îndemnaţi deasemeni să înţeleagă rostul şi importanţa spovedaniei şi beneficiul major din punct de vedere sufletesc al împărtăşirii cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Hristos în Sfânta Biserică. Pentru aceasta, răspunsul ferm al copiilor şi ai părinţilor lor este unul grăitor, iar din partea noastră nu rămâne decât să ne exprimăm aprecierea faţă de grija lor şi să nu precupeţim nici un efort în a veni întru întâmpinarea lor.
Programul spovedaniei şi împărtăşirii lor euharistice constă în pregătirea lor prealabilă, în actul propriu-zis al cuminecării liturgice şi a marcării într-un mod inedit a evenimentului frumos din viaţa lor. Ne referim aici la festivitatea de după Sfânta Liturghie când copiii, îmbrăcaţi frumos în haine de sărbătoare sfântă, îşi fac poze, se îmbrăţişează şi iau masa împreună la agapa frăţească pregătită şi oferită în dar de regulă de comunitatea parohială şi de membrii Consiliului parohial. Aşa se face că an de an numeroşi copii ai Parohiei iau parte la evenimentul catehetic înainte de începerea Noului an şcolar (luna septembrie), spre povăţuire sfântă, spre luminarea minţii, spre săvârşirea faptelor bune şi folositoare şi spre bună creştere înspre virtute.
Aşteptăm în fiecare an pe copiii Parohiei noastre să se înscrie şi să participe la Programele catehetic-pastorale organizate şi să ia parte la acest eveniment deosebit de frumos şi de important al vieţii lor, când trec de la starea copilăriei la cea a maturităţii şi adolescenţei tinere. Iar alături de un album foto, de o înregistrare video să le oferim spre folos povăţuire bună, sfaturi părinteşti spre folos în viaţă, iertare de greşelile săvârşite, har şi binecuvântare înspre bună creştere fizică şi spirituală pentru a fi oameni de nădejde atât în/pentru Biserică cât şi în/pentru societate şi de care peste ani să-şi amintească cu plăcere şi bucurie sfântă. Amintirile frumoase ale copilăriei se perpetuează folositor şi împlinitor pe parcursul vieţii întregi de unde însăşi înţelepciunea bătrânească care spune: „ce s-a învăţat în fragedă copilărie nu se va uita la adânci bătrâneţi” sau „cum e în leagăn, aşa este şi-n mormânt”. Fie ca toţi copiii noştri să fie crescuţi în tinda şi sub acoperişul Bisericii, mama neamului românesc, spre a fi feriţi în viaţă de orice este neîmplinitor!

Preoţii slujitori
Adrian Gh. Paul şi Marius Cătană

 

Baia Sprie - motiv pop

Lasă un comentariu