Baia Sprie – Biserica ”Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” – Scurt istoric (Galerie FOTO)

Baia Sprie - motiv pop

Baia Sprie - motiv pop

În oraşul minier Baia Sprie din jud. Maramureş, potrivit Recensământului din 2011, îşi desfăşoară activitatea bisericească un număr de 6840 de credincioşi ortodocşi, având o biserică de zid şi piatră în centrul oraşului –tip catedrală, şi încă una din lemn, construită în stil maramureşean în partea de jos a oraşului de pe malul râului Săsar.
Bisericuţa de lemn a fost construită între anii 1999-2000 de către bunii credincioşi băiesprieni, coordonaţi de vrednicul de pomenire Pr. Ciprian SUARĂŞEAN, vicar eparhial al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului. Sfinţirea bisericii a avut loc în vara anului 2001 de către Î.P.S. Sa Justinian CHIRA, Arhiepiscopul Maramureşului şi Sătmarului.
Dacă în vremea regimunui communist construirea unei biserici era un deziderat greu realizabil, evenimentele din decembrie 1989 au adus libertate şi în această privinţă. Aşa se face că încă din 1997 s-a recurs la solicitări în vederea identificării locaţiei unei noi biserici, care să servească nevoile credincioşilor din partea de jos a oraşului Baia Sprie, iar în duminica Pogorârii Sfântului Duh a anului 1998 s-a pus piatra de temelie a unei noi biserici, fiind binecuvântat şi sfinţit locul respectiv. Din momentul sfinţirii locului pentru biserică au început şi demersurile pentru procurarea materialelor de construcţie. În această fază un rol deosebit l-au avut domnii Ing. Dorel CHERECHEŞ – director al Direcţiei Silvice Baia Mare, Ing. Maftei LEŞAN – şef al Ocolului Silvic Baia Sprie şi Ing. Ioan SOPOIAN, imginer şef al aceleiaşi instituţii. Domniile lor au sprijinit intens construcţia bisericii noi prin alocarea cu titlu gratuit a întregii cantităţi de material lemnos necesar edificării noului locaş de cult. Manopera a fost executată pe parcursul a trei ani de către o echipă de meşteri lemnari din Rona de Sus, până la faza de finisare. În tot acest timp finisajele interioare au fost executate de o echipă locală condusă de domnul Gheorghe POP.
Odată terminate finisajele, s-a montat catapeteasma sculptată în lemn de stejar de către cioplitorul Gheorghe DONCA din Satul Nou de Sus şi s-a programat târnosirea, adică sfinţirea bisericii. Data ceremoniei a fost fixată pentru ziua de 3 iunie 2001, tot o zi de Rusalii, o zi cu semnificaţii deosebite pentru credincioşii ortodocşi din Baia Sprie deoarece în anul 1970, de Rusalii, s-a primit aprobarea pentru construcţia bisericii mari din centru, apoi în 1977, tot de Rusalii, s-a sfinţit noua biserică. Ceremonia de târnosire din vara anului 2001 a fost oficiată de Preasfinţitul Episcop Justinian CHIRA, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, în prezenţa unui impresionant număr de credincioşi.
S-a născut astfel un spaţiu de comuniune, un spaţiu dilogal, un spaţiu ecclesial, un locaş sacru în care omul apăsat spre pământ de grijile lumii şi de duhul lumii acesteia, întrevede, aproape presimte, un canal de comunicare cu veşnicia, cu timpul sacru a lui Dumnezeu. Aşadar, un an mai târziu s-au început lucrările de pictură a noului locaş de cult. S-a optat pentru o pictură în stil neobizantin alegându-se drept suport chiar lemnul dur din care s-a construit biserica. Se poate observa sub stratul de vopsea textura naturală a lemnului, păstrându-se în acest fel mistica tradiţionalelor biserici de lemn din Maramureş.
Văduviţi, în cartierul prea „muncitoreşte” construit, de o minimă spiritualitate a formelor şi volumelor, locuitorii din vestul oraşului găsesc în această mică biserică puţin din spiritul codrilor debordând de viaţă; în însăşi rigiditatea construcţiilor ce debordează de amorfitatea betoanelor armate din care s-au construit blocurile, regăsesc un spaţiu plin de viaţă, zidit în forma clară, spiritualizată şi vie ce respiră parcă aerul proaspăt al pădurilor de brad dinprejmuiri clădite spre însufleţirea băiesprienilor şi regăsite în bisericuţa de lemn de la marginea drumului ce leagă metropola Baia Mare de Maramureşul istoric de la poalele Gutâiului. La târnosire, biserica a primit ca şi ocrotitori pe Sfinţii împăraţi creştini, cei întocmai cu Apostolii cinstiţi, Constantin şi mama sa Elena, fiind prăznuiţi în fiecare an pe 21 mai, dată apropiată de momentul înalţător al sfinţirii bisericii în ziua de Rusalii, rămânând în amintirea tuturor băiesprienilor acest moment istoric şi cu însemnătate aparte.
Parohia Ortodoxă cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Baia Sprie funcţionează ca Parohie de sine stătătoare începând de la 1 octombrie 2009, când a fost desprinsă de partea de sus a oraşului Baia Sprie şi s-a constituit ca Parohie Nouă, cu alegerea unui nou Consiliu Parohial, după trecere la cele veşnice a vrednicului de pomenire Părintele vicar eparhial Ciprian Suărăşean, fiind numit Pr. dr. Adrian Gh. PAUL în calitatea de preot paroh, iar mai apoi Pr. Drd. Marius CĂTANĂ preot II slujitor.
Din anul 2010 încoace s-au realizat mai multe lucrări la biserica parohială nou înfiinţată, între care amintim: construirea în anul 2010 a unui Altar de vară în incinta terenului aferent Parohiei susamintite; construirea unui grup sanitar atât de necesar în anexa Parohiei; ridicarea unei noi Clopotniţe în imediata apropiere a bisericii de lemn, care are în cuprinderea ei şi un birou preoţesc şi sălaş pentru o bibliotecă parohială. În primăvara anului 2011 s-a zidit o căsuţă de lemn, în stil maramureşean, care să servească drept pangar parohial şi spaţiu adecvat pentru obiecte bisericeşti şi vânzarea de lumânări, precum şi un lumânărariu zidit din piatră în apropierea bisericii spre folosirea lumânărilor de către credincioşi. Toate aceste lucrări din exterior au fost binecuvântate şi sfinţite cu ocazia vizitei pastorale a P.S. Sale Iustin Sigheteanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, pe 19 mai 2011, când în prezenţa unui sobor impresionant de preoţi slujitori, autorităţi judeţene şi locale şi popor numeros s-a ţinut praznicul hramului Bisericuţei de lemn în mod solemn.
După mai bine de doi ani de la începutul lucrărilor, după grele încercări şi eforturi extraordinare din parte echipei de meşteri, a preoţilor şi a credincioşilor, biserica de lemn a intrat într-o nouă fază de extindere. Numărul tot mai mare de credincioşi prezenţi în duminici şi sărbători la slujbele bisericeşti, a determinat oarecum pe noii preoţi slujitori şi membrii Consiliului parohial să recurgă la hotărârea unanimă de a extinde spaţiul bisericii de lemn pentru desfăşurarea activităţilor de cult în condiţii mai optime şi pe placul tuturor. Aşa se face că în vara anului 2012 s-a zidit o nouă fundaţie în faţa vechii biserici de lemn în lungime cu 10 metri, s-a turnat beton la demisol şi s-a pus în aplicare proiectul aprobat în vederea extinderii propriuzise a bisericii. S-a recurs la sprijinul unei echipe de meşteri lucrători în lemn din Chiuzbaia coordonaţi admirabil de meşterul Ioan (Ţuţu) GHENŢ care în răstimpul unui an întreg s-a ajuns la construirea actuală la partea de jos, la etajul II şi zidirea turnului propriuzis al bisericii. Un moment cu totul deosebit a fost înălţarea turnului bisericii la începutul postului Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos a anului 2012, când o echipă de executori specializaţi au ridicat şi aşezat la loc potrivit turnul, înălţând biserica parohială la dimensiunea adecvată mărimii ei, adică la cota 38 m înalţime + crucea din vârf. Tot atunci s-a definitivat lucrările de schimbare a acoperişului pe biserică, fiind reconfigurată cu părţi de şindrilă pe întreaga suprafaţă a bisericii
În momentul de faţă putem spune că biserica este gata în proporţie de 80%, în sensul în care, în cursul anului 2013 s-a introdus un nou sistem de încălzire şi de iluminare interioară, s-a placat cu izolaţie termică şi plăci de rigips pereţii interiori şi s-a placat cu lambriuri părţile de la etajele superioare. S-a drenat toată partea interioară şi s-a reconfigurat partea sacră a Sfântului Altar în sensul că s-a mărit spaţiul interior, s-a schimbat Sfânta Masă, zidită din cărămidă şi placată cu marmură, s-a reconfigurat spaţiul pentru scaunul arhieresc şi cel al proscomidiei şi s-a drenat cu parchet şi mochetă specifică bisericilor de lemn partea de jos a Sfântului Altar. Şi aceste lucrări interioare au fost sfinţite şi binecuvântate de către Preasfinţia Sa Dr. Iustin Sigheteanul odată cu vizita pastorală arhierească făcută în postul Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos a anului 2013, când am comemorat într-un mod deosebit pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena în memoria cărora s-a decretat anul 2013 ca fiind Anul omagial în cuprinsul Patriarhiei Române.
Cu ajutorul lui Dumnezeu şi sprijinul credincioşilor şi a donatorilor biserica urmează să fie pictată şi terminate restul finisajelor interioare. Ne exprimăm cu toţii dorinţa de a vedea biserica parohială pregătită spre a fi (re)sfinţită, având o cu totul altă înfăţăşare potrivit normelor arhitecturale maramureşene şi ortodoxe şi mai ales împodobită cu o pictură neobizantină frumoasă.
Noua Parohie cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Baia Sprie numără în momentul de faţă puţin peste 2800 de credincioşi, având în subordine administrativ-teritorială partea de vest a oraşului cu străzile Ignişului, Câmpului, Plevnei şi părţi mici de pe Gutinului, precum şi cartierul Microraion Vest, dar şi coordonarea activităţilor social-filantropice ale Căminului pentru persoane vârstnice din Baia Sprie, unde îşi desfăşoară activitatea 65 de bătrâni consiliaţi de preoţii slujitori sus amintiţi.
Biserica de lemn din Baia Sprie este aşadar şi un obiectiv turistic aşezat la intrarea în oraş precum şi o oază de spiritualitate construită cu deosebit efort şi pricepere de credincioşii inimoşi din oraşul Baia Sprie sub cordonarea preoţilor slujitori. Mulţi turişti care vizitează Maramureşul istoric trecând prin oraşul de la poalele Gutinului se opresc frecvent spre a vizita Bisericuţa noastră de lemn. În momentul de faţă este o biserică impunătoare, caldă şi primitoare, iar odată cu slujirea Părinţilor ostenitori actuali este şi plină de har şi oferă multă mângâiere sufletească tuturor celor care-i calcă pragul.
Pentru întreaga suflare a credincioşilor din Baia Sprie data de 21 mai are o însemnătate deosebită, deoarece în fiecare an este hramul bisericii sărbătorindu-i în mod deosebit pe patronii spirituali ai bisericii – Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena.

Bogdan DANCO –cântăreţ bisericesc

 

Baia Sprie - motiv pop

Lasă un comentariu