Coaş -Biserica monument istoric ”Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril” (TUR VIRTUAL – Galerie FOTO)

Coas motiv popular

Coas motiv popular

Coas motiv popular

Restaurator SC RUSTIC CONSTRUCT SRL

Biserica monument istoric ”Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” a fost construită în anul 1730. La aceea vreme era singura biserică cu pereţi din piatră, cu ziduri groase şi ferestre mari care trimiteau mai multă lumină în interior decât vechile modele de ferestre mici existente la bisericile din lemn. Deşi era mult mai trainică decât alte biserici, din cauza greutăţilor financiare lăcaşul de cult a rămas fără pictură interioară până în ziua de astăzi. Totuşi, până nu demult, bolta era zugrăvită în albastru şi avea desenate câteva stele. O explicaţie referitoare la absenţa picturii ar fi numărul mare de icoane împodobite cu ştergare, care dădeau o crominanţă suficient de încărcată în aspectul vizual, referindu-ne aici şi la pereţii care aveau culoarea albă. Pardoseala este din plăci de piatră. La slujbele de peste an fiecare pătrat din piatră era un loc atribuit unui credincios. Fiecare enoriaş avea pătrăţelul său, lucru bine stabilit în comunitatea sătească din Coaş. Tot din piatră este şi vasul în care se păstra jăratecul pentru cădelniţă, vas care poate fi văzut şi astăzi în altar. Uşa de la intrare păstrează în prezent încuietoarea făcută manual de fierarii vremurilor de atunci. Mulţimea de icoane foarte valoroase existente în biserică laolaltă cu altele aduse din biserica de lemn aşezată pe Uliţa Mare au fost duse la Muzeul de Istorie din Bucureşti imediat după terminarea războiului.

Biserica monument istoric din Coaş mai este funcţională şi astăzi. Se oficiază câteva slujbe în timpul sărbătorilor de vară, care pică în zilele de lucru din timpul săptămânii: Sfântul Ilie,Schimbarea la Faţă sau Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul. Sunt momente în care enoriaşii vin la biserică în număr mai mic din cauza mersului la muncă iar biserica are spaţiu suficient pentru prezenţa oamenilor la slujbele amintite. Un alt motiv pentru cele câteva zile din anotimpul cald în care aici se oficiază slujbe, este şi răcoarea între zidurile de piatră. Atmosfera este una deosebit de plăcută mai ales în zilele toride.

Din anul 1977 în curtea bisericii s-a înfiinţat şi un cimitir în care mai sunt înmormântaţi localnici şi astăzi. În 1995 au fost începute lucrările de restauraţie. Schimbarea acoperişului şi a grinzilor de sub acoperiş au fost doar câteva dintre lucrările finalizate de către firma SC RUSTIC CONSTRUCT SRL.De remarcat în procesul de restaurare poate fi grinda de stejar groasă de aproape un metru. Pentru o astfel de grosime meşterii au găsit cu greu un stejar secular din care să poată reconstrui o grindă identică numai într-o pădure din judeţul Satu Mare.

În 2011 este construit un gard tradiţional iar intrarea în curtea bisericii a fost amenajată cu un pavaj de piatră. Lucrările au fost suportate de primărie, din bugetul local. Au mai rămas de pus în valoare lespezile de piatră pe care oamenii pun bucatele la sfinţit în zilele de Paşte.

Preot paroh Dumitru FĂRCAŞ

Coas motiv popular

Lasă un comentariu