Satul Oarţa de Sus aparţine comunei Oarţa de Jos, şi este situat în partea de Sud-Vest a judeţului Maramureş, la poalele dealului Măgura din Culmea Codrului (Făgetului), munţi ascunşi care legau Munţii Apuseni de Carpaţii Orientali. Localitatea Oarţa de Sus este situată la aproximativ 55 de kilometri de Baia Mare şi are o suprafaţă de 1359 ha. Oarţa de Sus se învecinează la Est şi Sud-Est cu localitatea Ortita, la Nord cu Stremţ, la Vest cu Bicaz, iar la Sud cu Giurtelecul Hododului şi Hodod (judeţul.Satu Mare)
Oarţa de Sus este un sat răsfirat de-a lungul a trei văi : Valea Măgurii, Valea Perilor şi Valea Bobotii. Părţile satului şi uliţele care le leagă, poarta denumiri în funcţie de vechime şi locul amplasării, având uneori o rezonanţă arhaică: Satu Bătrân (Vale), Bichiş, Deal, Bobota sau Uliţa Mare.
Prima atestare documentară a localităţii datează din anul 1391, o diplomă emisă de regele Ungariei Sigismund, care dăruieşte voevozilor maramureşeni satele Balc şi Drag şi zece moşii în districtul Ardudului.
În Oarţa de Sus au fost făcute unele dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice din această parte a ţării, care se întind pe o foarte lungă perioadă de timp, din neolitic până în epoca feudală.
Ortanii sunt cunoscuţi drept oameni deştepţi, cu o putere tehnică creatoare remarcabilă, manifestată mai ales în perioada dintre cele două războaie mondiale, probabil sub influenţa revoluţiei tehnice americane, la care, mulţi orteni emigraţi dincolo de Atlantic, au luat parte: mori de vânt, gatere, piua etc
De asemenea, oamenii locului sunt renumiţi pentru talentul lor artistic, manifestat prin piesele folclorice inegalabile şi dansul popular codrenesc dar şi rafinamentul costumului popular.