Baia Mare – Biserica ”Sf. Apostoli Petru și Pavel” – Hramul bisericii 2021 (VIDEO-Galerie FOTO)
Baia Mare – Biserica ”Sf. Apostoli Petru și Pavel” – Hramul bisericii 2022 (VIDEO-Galerie FOTO)
Baia Mare – Biserica ”Sf. Apostoli Petru și Pavel” – Hramul bisericii 2023 (VIDEO-Galerie FOTO)
În fiecare an, pe 29 iunie, de Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel,
Biserica ortodoxă din cartierul Valea Roşie a Municipiului Baia Mare
îşi serbează HRAMUL
Partea din Centrul Vechi a oraşului Baia Mare deţine trei biserici ortodoxe, recunoscute a fi tradiţionale în oraşul-municipiu, toate avându-şi importanţa lor în această zonă de dezvoltare urbană. Este vorba despre Biserica -Catedrala veche, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” serbat la 15 august, Biserica -Sfântul Nicolae de pe strada Crişan, din apropierea Turnului istoric al oraşului, serbat la 6 decembrie şi Bisericuţa de pe Valea Roşie, din imediata apropiere a Parcului Regina Maria, închinată Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, prăznuiţi pe 29 iunie.
Este cunoscut faptul că ideea de „hram” este de origine slavonă şi desemnează sfântul (sfinţii)sau sărbătoarea sub patronajul cărora o biserică este sfinţită de către un ierarh. Aşa cum fiecare creştin primeşte la botez un nume de sfânt, la fel şi o biserică, atunci când e sfinţită de episcop, primeşte numele unui sfânt în cinstea căruia ea este zidită şi care-i devine patron spiritual şi ocrotitor. Icoana acestui sfânt apare în exterior la intrarea în biserică, iar în interior ea se găseşte pe iconostas, în stânga icoanei împărăteşti a Domnului nostru Iisus Hristos. Practica de a închina o biserică unui sfânt – serbarea zilei sfântului şi a hramului bisericii fiind identică – este foarte veche: în veacurile primare, creştinii se adunau în jurul mormintelor sfinţilor – în special ale martirilor – în fiecare an de ziua trecerii lor la cele veşnice, săvârşind Sfânta Liturghie, oferind pomeni şi dând citire vieţii lor sfinte. Când creştinismul a devenit o religie permisă în Imperiul romano-bizantin (început de secol IV), creştinii au zidit primele biserici direct pe mormintele sfinţilor şi a martirilor, spre a le păstra şi mai vie memoria. Mai târziu, când n-a mai fost posibil ca orice biserică să fie zidită pe mormintele sfinţilor, s-a născut obiceiul ca orice locaş sfânt să fie închinat unui sfânt al bisericii, ziua de pomenire a sfântului devenind astfel ziua de sărbătoare sau hramul însuşi al bisericii. Pentru aceasta, hramul este cea mai mare sărbătoare a unei biserici şi se serbează cu fast şi solemnitate, spre bucuria duhovnicească a tuturor credincioşilor care ţin jurisdicţional ori administrativ de biserica care poartă hramul sfântului sau al sfinţilor prăznuiţi.
În ceea ce priveşte pe ocrotitorii acestui locaş din cartierul de pe Valea Roşie din Municipiul Baia Mare, vom spune că este atât de îmbucurător acest lucru, întrucât măriţii Apostoli Petru şi Pavel sunt socotiţi corifeii şi mai marii tuturor Apostolilor; cei dintâi pe scaun şezători şi mari propovăduitori ai Evangheliei lui Hristos. Cine dintre fiii Bisericii noastre nu a auzit de numele lor? Cine nu a citit cât de puţin despre viaţa lor? Cine nu s-a îndulcit de învăţăturile lor cele folositoare de suflet care se citesc şi se cântă în toate zilele prin sfintele biserici? Cu adevărat Sfinţii ocrotitori şi povăţuitori, măriţii Apostoli Petru şi Pavel, sunt mari stâlpi ai Bisericii lui Hristos, deoarece numai Dumnezeu ştie ostenelile, chinurile şi nevoinţele pe care le-au depus ei la propovăduirea Sfintei Evanghelii, dupa înălţarea Domnului cu trupul la cer.
Aşadar, în fiecare an, la începutul verii, pe 29 iunie, după o perioadă precedată de postire, Biserica noastră dreptmăritoare aduce cinstire cuvenită Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, bisericuţa noastră aflându-se în zi de sărbătoare de hram. Fie ca, prin rugăciunile lor, să se întărească credinţa în lume, să se propovăduiască Evanghelia lui Hristos spre folosul sufletesc a cât mai mulţi dreptcredincioşi, să ne dea Domnul păstori buni, devotaţi pentru Biserica străbună dreptmăritoare şi Evanghelia păcii, iar nouă tuturor mântuire!