Baia Sprie – Biserica ”Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” – Prima spovedanie (VIDEO-Galerie FOTO)

Baia Sprie - motiv pop

Baia Sprie–Bis.”Sf.Împ.C-tin şi Elena”-Prima spovedanie 2015-19
Baia Sprie–Bis.”Sf.Împ.C-tin şi Elena”-Prima spovedanie 2015-18

Baia Sprie - motiv pop

Baia Sprie - motiv pop

Spovedania copiilor Parohiei Ortodoxe din Baia Sprie
– Septembrie 2015

Ca în fiecare an, la 15 septembrie, ne aflăm în faţa unui nou început de an şcolar, eveniment întâmpinat cu multe emoţii pentru copii şi părinţi, cu perspective şi idealuri măreţe pentru copii şi dascăli şi cu multe aşteptări din partea părinţilor şi învăţătorilor. Se deschid din nou porţile şcolilor pentru toţi copiii noştri, care în urma clopoţelului ce sună, toate clasele, laboratoarele, sălile de sport şi de ştiinţe, băncile şi cărţile sunt gata spre a le fi de folos tuturor celor interesaţi de ştiinţe, educaţie şi învăţare.
Interes mare au avut copiii Parohiei “Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din partea de jos a oraşului Baia Sprie şi înspre a se spovedi şi, după primirea dezlegării, spre a se împărtăşi cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos din dumnezeiasca Euharistie/Împărtăşanie spre folosul lor duhovnicesc, spre întărirea în dreapta credinţă, spre dobândirea învăţăturilor folositoare de suflet şi spre curăţia inimii lor. Este o mare bucurie să constatăm că an de an, îndemnaţi mereu de părinţii slujitori ai acestei Parohii şi susţinuţi responsabil de părinţii lor, copiii sunt îndemnaţi şi aduşi spre a se spovedi şi împărtăşi cu regularitate, nu doar în timpul Posturilor mari de peste an ori cu prilejul Sărbătorilor împărăteşti, ci cu precădere la începutul unui nou an şcolar. Tot mai mulţi copii şi tineri îşi îndreaptă paşii în prima săptămână de şcoală spre locaşurile sfinte spre a îndeplini o datorie creştinească de a se curăţi la suflet prin aceste Sfinte Taine bisericeşti spre folosul lor major.
Cu paşi mărunţi şi cu multe emoţii în suflet, alături de cei mai mari, vin şi copiii cuprinşi între vârsta de 7-9 ani spre a le urma exemplul celor mari, dar mai mult îndemnaţi de părinţii evlavioşi care înţeleg tot mai mult cât de important este pentru copiii lor pasul creştinesc major pe care-l fac odraslele lor înspre înaintarea pe calea vieţii creştineşti. Cu alte cuvinte, părinţii proveniţi din familii creştine mărturisitoare înţeleg tot mai bine că după primirea Botezului creştin, cât mai deasa împărtăşire cu Sfânta Euharistie, este pe cât de necesară, pe atât de folositoare pentru copiii lor şi, astfel, îi aduc la biserică duminică de duminică şi în sărbători nu doar spre a se obişnui cu viaţa bisericească a comunităţii, ci spre a învăţa a se ruga, a cânta în sfânta biserică, a fi atenţi la sfintele slujbe şi a se juca frumos împreună cu ceilalţi copii de vârsta lor. Pe lângă aceasta, primirea Sfintei Împărtăşanii le aduce în mod simţit şi vizibil multă bucurie sufletească, curăţie a sufletului, sănătate trupului, întărire voinţei şi luminarea minţii, dezvoltarea sentimentului religios din sufleţelul lor, pregătit astfel pentru provocările mari ale vieţii.
Este cu adevărat un lucru important care se face în acest sens la bisericuţa de lemn din Baia Sprie, unde în fiecare duminică şi sărbătoare părinţii Adrian Gh. PAUL şi Marius CĂTANĂ, în cadrul solemn al Sfintei Liturghii, oferă Trupul şi Sângele Domnului nostru Iisus Hristos copiilor botezaţi şi miruiţi, care încă nu au împlinit vârsta de 7 sau 8 ani, mărturisind faptic că Sfânta Împărtăşanie este continuă, iar lucrarea ei harică se vede admirabil în sufletele acestor copii şi-n familiile lor. După această vârstă, copiii sunt îndemnaţi să se spovedească de greşelile lor mărunte, spre a putea încet-încet a se deprinde spre a nu cădea în păcate mari şi spre a învăţa că au datorii de îndeplinit faţă de Dumnezeu, căruia trebuie să-I mulţumească, să-L laude şi să-L roage pentru binecuvântare, faţă de părinţi, pe care trebuie să-i respecte, ajute şi să-i asculte, şi faţă de şcoală, de dascăli şi învăţătorii lor, care împreună le oferă cele mai frumoase şi sănătoase învăţături spre folosul lor în viaţă. Toate acestea le fac aceşti copii venind timid şi încrezători în scaunul de spovedanie, prezentându-se în faţa duhovnicului cu sufletul deschis ca o candelă care aşteaptă să se pună întrânsa untdelemnul povăţuirilor bune spre iluminarea sufletului lor.
După această lucrare sfântă, se pregătesc în mod deosebit spre a primi Sfânta Împărtăşanie, în special prin rostirea de rugăciuni, prin înfrânare de tot felul, aprinderea de lumânări, venirea la biserică şi prin îmbrăcarea la modul cel mai festiv cu putinţă arătând dragostea lor faţă de Hristos şi devotamentul faţă de Biserică. Şi Dumnezeu revarsă har şi binecuvântare peste ei, peste părinţii şi familiile lor, iar pentru noi toţi este prilej de bucurie sfântă şi sărbătoare comunitară deosebită. De aceea s-a şi încetăţenit un astfel de obicei frumos în Baia Sprie, de mulţi ani, iar copii şi părinţii, împreună cu familiile lor, răspund promt la această solicitare a Bisericii parohiale făcând din bucuria lor o sărbătoare creştinească a întregii comunităţi. Pentru aceasta, familia copiilor care se spovedesc pentru prima dată se întregeşte, se adună şi iau parte la bucuria sfântă a celor sărbătoriţi.
Acesta este prilejul pentru care ani de-a rândul Consiliul Parohial al Parohiei ortodoxe “Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Baia Sprie, împreună şi coordonaţi de Părinţii slujitori, pregătesc anual o astfel de întâlnire de suflet a familiilor şi organizează o agapă frăţească deosebită la care copiii îmbrăcaţi în haine de sărbătoare sunt aşezaţi la masă precum mirii la nunta lor. De aceea, şi anul acesta, în prima săptămână de şcoală, copiii, pregătiţi în prealabil la Programul catehetic săptămânal pentru cei mici, sunt spovediţi, împărtăşiţi şi povăţuiţi spre o zi deosebită şi binecuvântată de care nu vor uita niciodată şi de care îşi vor aduce aminte cu emoţie sfântă oriunde vor merge pe cărările vieţii.

Har, milă şi binecuvântare de la Domnul nostru Iisus Hristos,
tuturor copiilor, familiilor lor,
iar de la noi sincere felicitări şi urarea de a rămâne la fel de curaţi în suflet toată viaţă precum este sufletul unui copil botezat şi împărtăşit!

Vasile GHERMAN –epitrop parohial

Baia Sprie - motiv pop

Lasă un comentariu