Baia Sprie-”Bis. Sf.Împ.C-tin şi Elena”- Program catehetic parohial – Concert de colinde si obiceiuri de Craciun -23-25 Decembrie 2012

Baia Sprie - motiv pop

Baia Sprie - motiv pop

Întrucât ne aflăm pe calea binecuvântată a postului Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos, cale duhovnicească care ne conduce spre o ţintă bine definită – Naşterea Pruncului Iisus în ieslea inimii şi în peştera sufletului nostru, se cuvine ca noi, creştinii dreptmăritori, să respectăm cu sfinţenie rânduiala canonică şi prescripţiile morale autentice ale Bisericii cu referire la post. Şi pentru că cel care posteşte este omul, fiinţa cugetătoare şi conştienţă de sine, alcătuită din trup şi suflet, este firesc ca şi postul să fie unul de natură trupească şi altul duhovnicească, amândouă aflându-se în strânsă legătură unul cu altul şi spre folosul şi zidirea omului întreg care posteşte. În acest sens, Mântuitorul nostru Iisus Hristos ne învaţă, zicând: „Tu, când posteşti, unge capul tău şi faţa ta o spală…” (Matei 6,17). Aceasta ne arată că Învăţătorul ne îndeamnă să postim postul cel adevărat şi integral, căci prin cuvintele: „faţa ta o spală” înţelegem postul trupesc, curăţindu-ne toate mădularele trupului, caracterul personal al fiinţei umane de schimonosirea oricărui păcat (în limba greacă atât pentru persoană, cât şi pentru „faţă” se foloseşte acelaşi cuvânt: πρώσοπόν), iar prin cuvintele: „unge capul tău” înţelegem lămurit că este vorba despre ungerea cu mireasma harului Duhului Sfânt a sufletului care este cârma sau „fruntea” trupului, spre a se păstra în armonie unul cu celălalt. Iată cum postul ne oferă posibilitatea de a ne restaura integral firea noastră umană prin jertfa personală (căci postul este o stare de jertfă) de a ne înfrâna de la cele care „ne sunt îngăduite, dar care nu toate folosesc”, sfinţind-o prin gustarea din ceea ce este permis, „fructul” cel adevărat al vieţii celei noi.
Dar noi cu toţii ştim că ne înfructăm de Domnul, Dumnezeul şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos în chip euharistic din Jertfa cea nesângeroasă a Pâinii (Trupul lui Hristos) şi a Vinului (Sângele lui Hristos) liturgic la modul cel mai plenar şi personal spre a „rămâne” în El şi a „trăi” adevărat viaţa Lui în noi. Or, acesta nu este posibil decât numai prin participarea noastră la viaţa plină de har şi sacramentală a Bisericii şi prin împărtăşirea transfiguratoare, mereu înnoitoare şi sfinţitoare de Sfintele Taine dumnezeieşti ale Bisericii. De aceea şi viaţa Bisericii în perioada postului este mai intensă din punct de vedere liturgic, dar şi al împărtăşirii bucuriei sfinte din preajma Praznicului Înnomenirii Fiului lui Dumnezeu cu toţi cei dragi, şi în special cu copiii. Îi vizăm în special pe aceştia întrucât ei sunt cei dintâi priviţi în a li se oferi daruri în preajma zilei sfinte de Crăciun. Cu toţii sunt în aşteptarea lui Moş Crăciun, care aduce vestea venirii în lume a Pruncului de Împărat ceresc, însoţit de cadouri spre bucuria lor sufletească.
Mare a fost bucuria şi liniştea sufletească a copiilor Prohiei „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Baia Sprie în ajunul de Crăciun a anului 2012, când la Biserica parohială din oraş a venit Moşul, le-a ascultat atent cântecele şi poeziile specifice sărbătorilor de iarnă rostite în cadrul Concertului de colinde şi obiceiuri de Crăciun organizate de Părinţii slujitori Adrian Gh. Paul şi Marius Cătană împreună cu membri Consiliului parohial, după care le-a oferit tuturor daruri. S-a putut vedea pe faţa lor bucuria sfântă a împărtăşirii darurilor, a apropierii lor de Moşul şi deschiderea sufletească faţă de cel ce e atât de aşteptat în fiecare an în Ajun de Crăciun. Din inimile lor curate şi din glasul dulce de copil a răsunat armonic sfintele Colinde strămoşeşti şi urarea de Sărbători frumoase, cu pace şi belşug în case, alături de tradiţionalul „La mulţi ani!” Un lucru inedit a fost anul acesta prezenţa unui grup de tineri studenţi teologi de la Domeniul de Teologie Ortodoxă din cadrul Facultăţii de Litere din Baia Mare care au colindat în Biserica parohială aflată în reconstrucţie şi a unui inimos grup de colindători de la Căminul pentru persoane vârstnice din Baia Sprie. Întrucât părinţii slujitori sus amintiţi oficiază în fiecare duminică a săptămânii la Altarul Paraclisului cu hramul „Sfântul Nectarie –vindecătorul de boli”, aducând mare mângâiere sufletească celor peste 65 de bătrâni ce-şi duc zilele în cadrul acestui Aşezământ social, drept răsplată grupul de colindători format din persoane vârstnice şi personal angajat al Căminului social, coordonaţi şi conduşi de tânărul teolog şi cântăreţ parohial Ioan Ulici, au colindat credincioşii Parohiei de jos a oraşului Baia Sprie, aducându-le mesajul sfânt al Sărbătorilor de iarnă care stau la uşă şi bat. Mare a fost bucuria credincioşilor băiesprieni să-i asculte, urmând a-i cinsti cum se cuvine cu colaci, dulciuri, mere, nuci şi vin. Cu toţii s-au înfructat din bucuria duhovnicească a întâlnirii reciproce înaintea Praznicului Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos.
Şi după cum este obiceiul străbun în părţile locului, în ziua de Crăciun, tinerii comunităţii, alcătuiţi în grupuri de colindători, vin la biserică spre a colinda şi oficia binecunoscutul obicei al Vifleemului. Aşa se face că anul acesta tinerii colindători din Chiuzbaia au oficiat obiceiul vechi al Viflaimului în faţa bisericii parohiale, în ziua de Crăciun, în prezenţa unui mare număr de credincioşi. Cu toţii ne-am umplut inimile de bucurie sfântă ascultându-i, după care ne-am colindat unii pe alţii şi ne-am transmis urări bune de Sărbători şi de Noul An care stă să vină.
Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu şi pe pământ pace, iar între oameni bunăînvoire!

Vasile GHERMAN –epitrop parohial

 

Baia Sprie - motiv pop

Lasă un comentariu